Mirasdan kalan arazileri nasıl paylaşacağız?
Soru:
Miras kalan arsa satışa çıktığında ihaleden alma önceliği diğer mirasçılar damidir.
Cevap:
Ortaklığın giderilmesi davasında taraflardan birisi bir avukatla anlaşır. Ortaklığın giderilmesi davası açması ve izale-i şuyu yöntemi ile satışın yapılıp herkesin hissesini alması için.
Avukat önce ortaklara sorar, derki biz burası için ortaklığın giderilmesi davası açacağız. İsterseniz kendi aranızda ben sizi anlaştırayım taraflar mirasçılardan birine satsın veya hepinizi anlaştırıp 3. bir şahısa satalım der ve orta yolu bulmaya çalışır. Bu aşamada anlaşma olması hem süreci hızlandırır hemde kolaylaştırır. Doğal olarak mirasçılar burda artı durumda öncelik onlarda.
Bu aşamada anlaşma olmazsa dava açılır ve satış kararı verilir. Bilirkişi inceleme yapar ve muhammen bedel belirlenir. Satış Günü belirlenir ve ilana çıkar.
Burdan sonra herkes bu ihaleye katılabilir. Mirasçıların artısı şudur. Eğer hisse oranı yetiyorsa teminat yatırmadan teklif verebilir.
Örneğin yaklaşık değeri aynı olan 2 arazi var ve iki mirasçı var diyelim. Eşit hisseli iki mirasçıda bu ihalelerlere girebilmek için teminat yatırmazlar çünkü arsaların % 50 si kendinindir. Teminat olarak % 20 yatırması yeterlidir. O yüzden teminat yatırmazlar.
Daha sonra 1. tarlaya 1. mirasçı 100 bin teklif verdi ve kazandı diyelim. 1. mirasçı tarlanın zaten yarısı kendinin olduğu için 50 bin + vergiler ödeyecektir.
2.tarlayıda 2. mirasçı veya başka birisi 100.000 Tl ye satın aldı diyelim. Bu 2. tarlanında % 50 si 1. mirasçının olduğu için burdan 50bin TLsi geri gelir ve satılan 2 arsadan 1 ini hiç para ödeden satın almış olabilir.
Hissenin bir kısmı kendinin olduğu için mirasçılar daha korkusuz teklif verebiliyorlar. Veya kendi içlerindeki rekabetten dolayı daha keskin teklifler verebiliyorlar
Aklınıza takılan başka sorular olursa yorum kısmından yazabilirsiniz.
Youtube kanalımı takip edebilirsiniz. https://www.youtube.com/channel/UC6LCDCQ_CWz7GN_xFLplypQ
Yorumlar
Yorum Gönder